Műszaki leírás

Műszaki leírás
a "fa állványszerkezetes" könnyűszerkezetes lakóépületekről

 

Alapozás, talajon fekvő padló:

Csömöszölt vasbeton sávalap az épület körítő (teherhordó) falszerkezetei alatt a fagyhatár alatti alapozási síkkal, legalább C12-KK minőségű helyszínen kevert, vagy készbetonból. A termőtalaj eltávolítása után az alaptesteken belül kavicsfeltöltés, majd az épület teljes alapterületén a sávalapokra felfekvő legalább 10 cm vtg betonacél háló erősítésű szerelőbeton. Kisebb alapterületű épületeknél, közel vízszintes terepviszonyok mellett a kavicsfeltöltésre készített 15 cm vtg a széleinél megerősített vasbeton lemez is alkalmazható. A szerelőbetonra teljes felületén 2 rtg hegesztett GV4 talajpára elleni szigetelés kerül, majd a falszerkezetek által határolt belső alapterületre legalább 5,00 cm vtg lépésálló hőszigetelés, 7,00 cm vtg vasalt aljzatbeton és végleges padlóburkolat készül.

Körítő-és válaszfal szerkezetek:

A körítőfalak váza hagyományos fakötésekkel és horganyzott kötőelemekkel összeépített műszárított hossztoldott lucfenyő szervezeti faelem (KVH), 14*14 cm keresztmetszetű sarokpillérekkel és cca. 50 cm-es tengelytávra elhelyezett, 14*6 cm keresztmetszetű bordákkal.

A vázszerkezet belső síkjára 1 rtg PE fólia, vízszintes szálirányú kiegyenlítő lécváz és 1 rtg 12,5 mm-es RB (vizes helyiségekben RB+RBI 2 rtg) gipszkarton burkolat kerül. A belső felületképzés során a megrendelői igények szerint, bármilyen járatos technológia alkalmazható.

A vázszerkezet külső síkjára 1 rtg SOLFLEX „lélegző” fólia kerül a függőleges vázelemekre rögzített ellenléccel. Az ellenlécek közötti légrés biztosítja a vázszerkezetbe elhelyezett, 12,00 cm vtg kőzetgyapot hőszigetelés átszellőztetését. A lécvázra 1 rtg 18 mm vtg NF OSB burkolat készül, amire legalább 5,00 cm vtg kőzetgyapot, vagy polisztirol szigetelőlemez és a megrendelő által kiválasztott (Dryvit, BauMit, Caparol stb ) vékonyvakolat-rendszer kerül. Az így kialakított cca. 25 cm vtg falszerkezet K értéke (transzmissziós hőátbocsátási tényezője) a rétegenként beépített anyagok átlagértéke szerint 0,10 W/m2K.

A válaszfalak UW/CW 75/50 horganyzott acélprofilokra szerelt, mindkét oldalon 1 rtg 12,5 mm-es RB (vizes helyiségekben RB-RBI 2 rtg) gipszkarton borítással és 7,50 cm vtg kőzetgyapot szigeteléssel készült szerkezetek. Amennyiben egy válaszfal tartószerkezeti szereppel bír, a horganyzott acélváz helyett, a körítőfalakkal azonos, KVH (lucfenyő) vázszerkezettel készül.

Födémszerkezet:

A körítőfalak tetején duplán elhelyezett 14*6 cm keresztmetszetű szelemenre 12*24 cm keresztmetszetű födémgerendák kerülnek, cca. 60,00 cm-es tengelytávval. A födémgerendák alapanyaga szárított lucfenyőből készített, minősített hossztoldott szerkezeti faelem (KVH). A tetőszerkezet ereszkialakításától függően a födémgerendák a kerítőfalak vázszerkezetének külső síkjáig (látszó szarufás, „csüngőereszes” kialakítás) vagy az ereszvonalig (vízszintes „dobozolt” ereszkialakítás) tartanak.

A födémgerendák közé 20 cm vtg kőzetgyapot hőszigetelés kerül. A gerendák alsó síkjára PE fólia, merőleges szálirányú lécváz és 1 rtg 12,5 mm-es gipszkarton burkolat készül. A hőszigetelés feletti légrés vonalszerűen csatlakozik a kerítőfalban kialakított légréssel, így biztosítva a födémben lévő szigetelés átszellőztetését. A födémgerendák felső síkjára a toldások felülragasztásával végtelenített ipari fólia és 15 mm vtg NF OSB lap burkolat kerül. Tetőtér beépítés esetén az OSB lapra 1 cm vtg polifoam lépéshang szigetelés és újabb 18 mm vtg ragasztott, NF OSB burkolat, majd végleges padlóburkolat készül.

Tetőszerkezet és héjalás:

A megrendelői igények szerint bármilyen geometriájú tetőidom készíthető a hagyományos építési technológia szerinti szerkezeti megoldásokkal és ereszkialakítással. A tetőfedő anyag szintén a megrendelő igények szerint lehet hagyományos égetett kerámia, vagy beton cserép, síkpala, bitumenes zsindely. A bádogos szerkezetek megegyeznek bármely egyéb építési technológiánál alkalmazott megoldásokkal.

Elektromos hálózat:

A teljes erős-és gyengeáramú hálózat a falszerkezetbe rejtett, műanyag védőcsőbe szerelt réz vezetékekkel, gipszkarton falba szerelhető kötő és szerelvény dobozokkal készül. Sorolt keretbe szerelt VALENA típusú (megrendelői igény szerint bármilyen egyéb gyártmány) kapcsolók, dugaljak és egyéb szerelvények. Az épületen belül az áramkörök külön kismegszakítókkal biztosítva, szabványos FKA táblába szerelve.

Gépészeti hálózat:

A gépészeti hálózatok szerelése mindenben megegyezik a hagyományos építési technológiával épített épületeknél alkalmazott műszaki megoldásokkal.

A szennyvíz elvezető rendszer Ø50 mm-nél nagyobb keresztmetszetű gerincvezetékeit a szerelőbeton készítése előtt a feltöltésre kell megszerelni. Ügyelni kell a függőleges kiállások pozícióinak pontos meghatározására, mert az utólagos elhúzások a szigetelő rétegek károsodása nélkül szinte lehetetlen. Az ágvezetékek, illetve a víz nyomó és fűtési rendszer csővezetékei az aljzatbetonba és a falszerkezetekbe kerülnek. A szennyvíz elvezető rendszer tokozott PVC csövekkel és idomokkal, a víz nyomó és központi fűtés hálózat HENCO ötrétegű, toldásmentes műanyag csővel készül. A gépészeti szerelvények és vizes berendezési tárgyak a megrendelői igények alapján kerül kiválasztásra.

A központi fűtés hőforrása leggyakrabban gázüzemű álló vagy fali kazán. A hatályos előírások szerint kizárólag zárt égésterű (turbós) készülék alkalmazható, függőleges égéstermék kivezetéssel és frisslevegő utánpótlással. Az égéstermék elvezetéséhez LEIER vagy SHIDEL gyártmányú beton köpenyelemes, kerámia béléscsöves kéményrendszer épül, a gázkészülék teljesítményéhez kalkulált hatásos kéménymagassággal, ami egyben biztosítja a gázkészülék frisslevegő ellátását is.

A használati melegvíz ellátás maximum két vízvételi hely esetén kombinált gázkészülékkel történik, 8,00-10,00 méternél nagyobb szállítási távolság esetén cirkulációs rendszerrel. Kettőnél több vízvételi hely esetén a gázkészüléktől legtávolabb eső helye(ke)n villanybojler biztosítja a használati melegvizet.

Nyílászárók:

A homlokzati nyílászárók LARIX® gyártmányú ragasztott gerébtokos, hőszigetelt üvegezésű szerkezetek, három rétegben tömbösített, hossztoldott borovi fenyőből, végleges felületkezeléssel. Megrendelői igények szerint a nyílászárók készülhetnek elé-vagy föléépített, vakolható redőnyszekrénnyel, alumínium vagy műanyag redőnybetéttel, kézi, vagy motoros működtetéssel.

A beltéri ajtók szintén LARIX® gyártmányú, borovi fenyő ajtóelemek, a falvastagsághoz igazodó, utólag szerelhető pallótokkal, a megrendelői igények szerinti ajtólap kialakítással, végleges felületkezeléssel.

Minden épületről egyedi műszaki tervet készítünk, ahol az egyeztetett megredelői igények ismeretében a fenti, áltlánosan érvényes műszaki megoldások, anyagok és technológiák részleteikben változhatnak.